Hyödyllistä ja Ajankohtaista tietoa

Sähköistä kyytiä – osa 2

Täyssähköisten autojen määrä Suomen liikenteessä oli kesäkuun 2016 lopussa 707 kpl. Eniten on Tesloja ja toiseksi eniten Nissan Leaf autoja.

Suomessa on myynnissä ainakin BMW, Ford, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Tesla ja Volkswagen sähköautoja. Liikkeisiin on jo ehtinyt ilmestyä ensimmäisiä käytettyjä sähköautoja.

Latauspisteiden määrä on tällä hetkellä reilut 500 kpl. Näitä löytyy mm ABC-huoltoasemilta, parkkihalleista, katujen varsilta ja joidenkin torien pysäköintialueilta.

Sähköautoja hankkivat hieman keskimääräistä autonostajaa iäkkäämpi henkilö. Yli puolet sähköautoista on hankittu yrityskäyttöön.

Sähköautoilu tuo erinäisiä etuja. Pikalatauspisteellä pysäköinti on ilmaista ja Helsingissä sähköautolla saa pysäköidä tavallisilla latauspisteillä joko ilmaiseksi tai puoleen hintaan ja muilla Helsingin kaupungin parkkipaikoilla puoleen hintaan.

Sähköautossa on verotuksellisia etuja. Rekisteröinnin yhteydessä maksettava autovero määräytyy hiilidioksidipäästön mukaan. Täyssähköauton vero oli 4,4 % vuoden 2016 alussa ja laskee vuoteen 2019 asti porrastetusti.

Der Spiegel –lehden mukaan EU-komissio tulee vaatimaan kaikkiin uusiin asuintaloihin pakolliset latauspisteet tulevaisuudessa. Suomessa liikenne- ja viestintäministeriö selvittää parhaillaan, miten vaihtoehtoisten käyttövoimien yleistymistä liikenteessä voitaisiin lisätä.

Lähde: Kauppalehti Optio

Lue lisää liikenne- ja viestintäministeriön sivuilta.

Sähköautojen tulevaisuus Suomessa

Sähköautojen käyttöönotolle luotava edellytykset

sahkoauto

21.11.2016