Hyödyllistä ja Ajankohtaista tietoa

Valmistaudu talveen: talvikunnossapidon merkitys ja ennakointi taloyhtiöissä

Talvi tekee tuloaan, sen saimme huomata viikonloppuna, ja sen myötä kiinteistönhoidon tarpeet muuttuvat merkittävästi. Taloyhtiöille talvikunnossapito on tärkeä asia paitsi asukkaiden turvallisuuden, myös kiinteistön yleisen viihtyisyyden näkökulmasta. Jos taloyhtiö ei ole vielä miettinyt talvihuollon palveluita, voi jo olla liian myöhäistä. Esimerkiksi Kirkkonummen Huollossa suunnitellaan talvikunnossapito jo kesällä, jotta kaikki tarvittava kalusto ja resurssit ovat valmiina ennen talvikauden alkua.

 

Suunnitelmallisuus ja sopimus: huollon vuosikello rullaa kesästä talveen

Talvikunnossapito vaatii paljon suunnittelua. Kirkkonummen Huollossa määritellään kunnossapidon ja huoltotoimenpiteiden aikataulu ennakoivasti. Suunnittelu ja sopimusten laadinta alkavat yleensä jo kesällä. Näin varmistamme, että tarvittavat resurssit ja kalusto ovat valmiina, kun ensimmäiset lumisateet tulevat. Myöhäisen syksyn tarjouspyyntö ei välttämättä istu suunniteltuihin aikatauluihin, jolloin hankitaan lisäkalustoa tai tehdään muita erityisjärjestelyitä, joka voi nostaa kustannuksia.

 

Talvikunnossapidon avainasiat: mitä taloyhtiöiden tulee ottaa huomioon?

Talvikunnossapidon sopimuksessa sovitaan talvikunnossapidon toimenpiteistä. Tärkeimpiä toimenpiteitä ovat:

  • Hiekoitus ja lumenpoisto: Kiinteistön turvallisuuden kannalta on tärkeää varmistaa, että kulkuväylät ovat liukkaudesta vapaat ja turvalliset. Tämä kattaa niin hiekotusastioiden täytön kuin lumen aurauksen ja lumikasojen turvallisen sijoittamisen.
  • Aurausviittojen ja varoitusmerkkien asennus: Talvikauden alussa piha-alueet ja vaaranpaikat on syytä merkitä ja rajata huolellisesti, jotta auraus- ja hiekoitustyöt sujuvat ongelmitta.

 

Selkeä huoltosopimus ehkäisee epäselvyyksiä

Huoltosopimuksen sisältö kertoo tehtävät, jotta molemmat osapuolet ovat tietoisia toimenpiteistä ja tavoiteltavasta lopputuloksesta. Sopimuksessa määritellään esimerkiksi lumen kertymiseen liittyvät raja-arvot ja lumen sijoittamispaikat. Taloyhtiöiden tulee huolehtia siitä, että runsaslumisena talvena lumille on riittävästi tilaa, ja ellei ole on vaaraa aiheuttavat kuljetettava pois. Lumikasojen on oltava sellaisissa paikoissa, ettei niistä aiheudu näkyvyyshaittaa tai vaaratilanteita.

 

Tapaturmien ennaltaehkäisy ja korvausvastuu

Liukkaus ja lumisateet aiheuttavat vuosittain tapaturmia, ja taloyhtiöillä on ensisijainen vastuu siitä, että piha-alueet ovat turvallisia. Mikäli asukas liukastuu ja loukkaantuu, on tapaturman osoittaminen yleensä asianosaisen vastuulla. Tällöin todistusaineistona voivat toimia esimerkiksi valokuvat.

Talvella sääolosuhteet vaihtelevat joskus hyvinkin nopeasti, eikä palveluntuottaja ehdi joka paikkaan samaan aikaan. Tässä korostuu asukkaiden oma aktiivisuus ja maalaisjärjen käyttö: he voivat esimerkiksi hiekoittaa liukkaita kohtia, joka parantaa turvallisuutta ja täten ehkäisee onnettomuuksia.

 

Hyvän talvikunnossapidon onnistuminen on avoimen yhteistyön tulos

Paras tulos syntyy, kun taloyhtiö, sen hallitus, palveluntuottaja ja asukkaat tekevät yhteistyötä ja noudattavat sovittuja käytäntöjä. Hyvällä suunnittelulla ja selkeällä viestinnällä voidaan varmistaa, että taloyhtiön pihat pysyvät turvallisina ja viihtyisinä koko talvikauden ajan. Näin myös mahdolliset riskit ja vahingot minimoidaan, joka hyödyttää kaikkia osapuolia.

Ennakoiva ja vastuullinen talvikunnossapito on avain onnistuneeseen talvikauteen – ja se alkaa aina hyvissä ajoin.