Hyödyllistä ja Ajankohtaista tietoa

Asunto ja Kiinteistö Oy:t uusien haasteiden edessä

Korot nousevat koko ajan – 12 kuukauden euriborkorko on tällä hetkellä yli 4 %. Tämä näkyy taloyhtiöiden rahoituskulujen nousuna, kun samanaikaisesti monella asunnon ostajalla omien lainojen korot ovat lähteneet nousuun. Asuntosijoittajien tuotto on kadonnut korkojen nousun myötä – asia, joka tekee asuntosijoittamisesta vähemmän kiinnostavaa. Nollakorko sumensi riskikäsityksen, josta voi jossain tapauksessa joutua maksamaan oppirahat.

Nollakoron aikana syntyi ns. ”vähäriskisiä” sijoituksia, joita tehtiin velkarahalla, koska kassavirta oli tasaista. Kiinteistörahastot ovat tästä hyvä esimerkki. Samaan aikaan uudet taloyhtiöt markkinoivat asuntoja uudesta hienosta yhtiöstä pienellä ”kynnysrahalla”, kun jopa 80 prosenttia oli yhtiön lainaa, joka kaiken lisäksi oli lyhennysvapaata muutaman vuoden. Lisäksi vuokratontin hinta ”pudottaa” näennäisesti asunnon hintaa todellisesta.  Tämä lankeaa kuitenkin maksettavaksi ennemmin tai myöhemmin.

Taloyhtiölainassa piilee omat riskinsä. Yhtiölainoissa pankki voi yksipuolisesti korottaa korkomarginaalia tai vaatia lisää vakuuksia, mikäli vakuudet eivät riitä. Jo nyt on nähty asuntojen hinnoissa pientä laskua, jolloin suurella velkarahalla rakennettujen talojen osalta vakuusarvoa saatetaan tarkastella hyvinkin tarkkaan. Kuluttajien lainoihin näin ei ole mahdollista tehdä.

Mitä on syytä ottaa huomioon?

Oman taloyhtiön tilanne on syytä tiedostaa ja pohtia mahdollisia riskejä. Käytäntö on osoittanut, että toimenpiteisiin kannattaa ryhtyä etupainotteisesti, jolloin asioista voi neuvotella, eikä sitten kun ehdot sanellaan jostain muualta.

Mikäli osakas ei maksa vastikkeitaan on syytä aloittaa lunastusprosessi heti, koska se vie kuitenkin oman aikansa.

Entä jos rakennusyhtiö on ajautunut maksuvaikeuksiin ja talo on jäänyt puolivalmiiksi. Silloin on järkevintä, että osakkaat ottavat hallinnon itselleen ja järjestäytyvät rakennuttajiksi ja saattavat hankkeen loppuun. Näin vahinkoa ei pääse syntymään, tai se jää pahimmillaankin hyvin pieneksi.

Mikäli taloyhtiössä on suuri taloyhtiövelka, eli osakkaista tuskin kukaan ei ole maksanut lainaosuuksiaan pois, voidaan joutua tilanteeseen, jossa pankki tiukentaa taloyhtiön lainaehtoja.  Kuluttajan lainaehtojen osalta tätä mahdollisuutta ei ole.

Yhtiöissä, jossa suuri osa huoneistoista on kiinteistösijoittajilla ja jotka myyvät omistuksiaan pois, voidaan olla tilanteessa, jossa huoneistojen arvon aleneminen näkyy dramaattisesti, koska kiinteistösijoittajan tuotto on painunut nollaan ja taloyhtiölainan kulut ovat nousseet ja lyhennykset alkavat rullaamaan.

Tällaisissa tapauksissa voi myös olla mahdollista päästä uudehkoon taloon jopa selkeästi ”alle kynnysrahan” hinnan, mutta tämä suosii niitä, jolla on säästöt valmiina.

21.7.2023