Osakkaiden maksamia hoitovastikkeita joudutaan talvella tarkastelemaan ensi vuoden budjettia silmällä pitäen. Ääritapauksissa saatetaan joutua perimään ylimääräistä hoitovastiketta. Isännöintiliitto varoitti asiasta jo syyskyyn lopussa 2021.
Joissain taloyhtiöissä ei välttämättä ole haluttu varautua eikä ole riittävää kolmen, neljän kuukauden hoitovastikeylijäämän verran puskuria yllättäviä tilanteita varten. Taloyhtiöllä puskurin pitää olla riittävä, muttei liian iso, jotta osakkaiden varoja ei makuuteta turhaan taloyhtiön tilillä.
Energian hinnan nousun lisäksi korjauskustannukset nousevat materiaalien voimakkaan kallistumisen vuoksi. Tämäkin luo lisäpainetta, jos jotain yllättävää tapahtuu.
Lämmitys nielee keskimäärin jopa yli viidenneksen taloyhtiön kiinteistönhoitokuluista. Kun taloyhtiössä laaditaan budjettia, on tärkeää pyrkiä arvioimaan lämmityskulut realistisesti. Viime vuonna lämmitystarve oli Suomessa keskimäärin 7–9 prosenttia pitkän ajan keskiarvoa pienempi. Sää on nyt ollut myös paljon kylmempi kuin parina aikaisempana talvena, jolloin energiaa on kulunut huomattavasti enemmän, joten tänä vuonna lämmityskustannukset saattavat kasvaa viimevuotisesta reilustikin.
Maakaasun myyntihinta on tällä hetkellä kolminkertainen vuodentakaiseen. Kaukolämpö nousee n 2,5 % vuoden 2022 alusta mutta Helsingissä on ollut jopa 30 % korotuksia. Sähkön hinnassa on tapahtunut hyvin voimakasta nousua syksyn mittaan ja odotettavissa ei ole hintojen laskua talven aikana. Sähkön pörssihinnan nousu ei välttämättä kuitenkaan näy taloyhtiöissä, jotka ovat päättäneet Kirkkonummen Huollon isännöitsijöiden suosituksen mukaisesti kiinnittää hinnan.
27.12.2021