Hyödyllistä ja Ajankohtaista tietoa

Etäkokoukset taloyhtiössä – utopiaa vai mahdollisuus?

Pitäisikö taloyhtiöiden kokouksia siirtää? Eihän niitä nyt voi järjestää! Onko se edes laillista? Miten, milloin, missä?

Siirtyminen etäkokouksiin on noussut koronan myötä keskusteluihin. Yhtiökokousten järjestämisestä on tullut paljon kyselyjä isännöitsijöille. Taloyhtiöiden tulee noudattaa Valtioneuvoston kokoontumisrajoituksia. Kirkkonummen Huolto Oy:ssä asia päätettiin ratkaista ja kokoukset hoitaa suunnitellusti.

As Oy laki 17 § määrittää kokouksen järjestämiseen liittyvät asiat. Eli kokouspaikan ja osallistumisen kokouspaikan ulkopuolelta. Nykyisessä poikkeustilanteessa suositellaan, että paikalla olisi korkeintaan isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja. Muita suositellaan osallistumaan etänä, valtakirjalla tai postin välityksellä. Yhtiökokoukset voi aivan hyvin järjestää.

Siitä meillä on jo kokemusta useiden yhtiöiden kanssa, kerrotaan Kirkkonummen Huollosta. Sekä hallituksen kokouksia että yhtiökokouksia järjestetään useita viikoittain – aivan turvallisesti. Etäkokouksia voi järjestää lukuisilla eri välineillä. Hallituksen etäkokouksen voi järjestää video-, sähköposti- tai puhelinkokouksina. Yhtiökokouksessa kannattaa suosia sellaisia välineitä, joiden avulla voi pitää kokouksia suuremmallekin joukolle.

– Teknologiat antavat uusia mahdollisuuksia ja uuden tekniikan avulla on jo pidetty yhtiökokouksia, joissa on osallistuttu 100 %:sti.

– Maailma muuttuu ja jatkossa yhä useampi kokous pidetään siten, että jotkut osallistuvat etänä, erityisesti taloyhtiöiden hallitukset ovat halukkaita järjestelyyn. Antaahan se yhä vapaammat mahdollisuudet suunnitella omaa vapaa-aikaa, kun vaikka lomamatkalta voi osallistua kokoukseen.

Taloyhtiöiden tulee huolehtia asukkaiden turvallisuudesta. Talkoiden ja kokousten järjestäminen poikkeustilanteessa hoidetaan turvallisuus edellä ja luovia ratkaisuja käyttäen.

Julkaistu 14.4.2020