Hyödyllistä ja Ajankohtaista tietoa

Joulumuistio asukkaille ja taloyhtiöille

Turvaa kotisi lomasi ajaksi

Pidä asuntosi asutun näköisenä, vaikka olisit poissa joululomalla. Naapuri tai ystävä voi auttaa esimerkiksi varmistamalla että postit eivät näy isona nippuna ulospäin. Laita turvalukko kiinni.

Kinkun paistorasva

Laita paistorasva joko biojätteisiin tai sekajätteisiin. Jäähdytä paistorasva sopivassa astiassa, jolloin se kovettuu. Kovettunut rasva on helppo siirtää esimerkiksi biojäteastiaan tai hyvin pakattuna sekajätteeseen. Myös muu ruokajäte kuuluu biojäteastiaan, eikä wc-pönttöön. Paistorasvaa ei saa laskea lavuaarin tai wc-pöntön kautta viemäriin, sillä kovettuessaan rasva tukkii viemärit.

joulukinkku

Lahjapaperit lajitteluun

Laita lahjapaperit joko energia- tai sekajätteisiin. Ne eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen, sillä painoväri ja kuitupitoisuus estävät lahjapapereiden kierrättämisen.

Käärenauhat ja narut

Lajittele lahjojen kiiltävät muoviset käärenauhat sekajätteisiin. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen. Nauharuusukkeet ja kankaiset lahjanauhat kannattaa säästää ja käyttää uudelleen.

Pahvi ja kartonki

Lajittele pahvilaatikot keräyspahvin tai keräyskartongin joukkoon. Pura ja pakkaa pahvilaatikko, jolloin se vie vähemmän tilaa. Kartonki- ja pahvipakkaukset eivät kuulu keräyspaperiastiaan.

Milloin roskat?

Säilytä kuivat ja haisemattomat roskat hetken aikaa asunnossa ja vie ne taloyhtiön roskikseen jäteautojen käytyä, jolloin ne mahtuvat paremmin jäteastioihin. Jäteastioiden tyhjennyspäivät voivat joulun aikaan poiketa normaalista ja jätteet kerätään joulunpyhien vuoksi tavallista harvemmin.

Roskat roskikseen

Roskat tulee laittaa taloyhtiön jäteastioiden sisälle, eikä jättää niiden viereen.

roskat-jouluna

Joulukuusi

Kuusi taas ei kuulu jäteastian sisälle pilkottunakaan. Joulukuuset kerätään yleensä maksutta niissä kiinteistöissä, jotka kuuluvat biojätteen keräyksen piiriin. Muissa kiinteistöissä kuuset kerätään sekajätetyhjennysten mukana.

Suojaa kotisi tulipalolta

Jos poltat kynttilöitä tai ulkotulia, valvo niiden palamista. Tuli voi valvomattomana aiheuttaa vaaratilanteen hyvin nopeasti. Varmista, että asunnossa on toimiva palovaroitin.

Suomessa syttyi viime vuonna yli 5000 rakennuspaloa. 2 800 syttyi asuin taloissa. Kotona palon aiheuttajana on yleisimmin liesi, valaisin tai saunan kiuas.

Kynttilät

Kynttilä on avotuli, joten käsittele sitä kunnioittaen. Käytä turvallisia kynttilänjalkoja. Älä asettele lämpökynttilöitä liian lähelle toisiaan. Älä jätä kynttilöitä valvomatta. Tuikku voi myös olla vaarallinen.

Ulkoroihut

Tue ulkoroihu kunnolla ja muista, roihua ei saa polttaa parvekkeella tai terassilla eikä missään tapauksessa sisällä.

Sauna

Saunapalot saavat alkunsa kun pyykkejä kuivatetaan saunassa. Kuivata pyykki pesuhuoneessa. Jätä asuntosaunan ovi raolleen saunomisen jälkeen. Silloin löylyhuone ja pesuhuoneessa olevat pyykit kuivuvat.

Valaisimet

LED-valot ovat turvallisia. Huolehdi kuitenkin hyvästä ilmankierrosta. Älä asenna valaisimeen suositustehoa voimakkaampaa lamppua.

Uuni ja liesi

Kinkku paistetaan monesti läpi yön. Lämpö on matala, joten harvoin syntyy vaaratilannetta. Suurin uhka syntyy jos liesi unohtuu päälle. Lieteen voi asennuttaa turvalaitteen. Älä säilytä mitään tavaraa lieden päällä.

Viallinen sähkölaite

Rikkoutuneen sähkölaitteen huomaa hajusta. Huolla laite tai hanki uusi. Käytä sähkötöissä aina ammattilaista. Kirkkonummen Huolto Oy:ssä autetaan luotettavan asentajan löytämisessä.

Palovaroittimet

Testaa palovaroitin ja vaihda paristo kerran vuodessa. Lain mukaan kutakin alkavaa 60 m2 neliötä kohden/kerros tulee olla yksi varoitin. Tutustu varoittimen sijoitusohjeisiin.

Sammutuskalusto

Hanki alkusammutuskalusto. Sammutuspeite on hyvä turva pienen palon sammuttamiseen. Kuuden kilon sammutin on suositeltavin kotisammuttimeksi. Tarkistuta sammutin säännöllisesti asianmukaisessa huoltoliikkeessä.

julpynt

TURVALLISTA JOULUA

10.12.2018