Kiinteistöveron kertymä on viisinkertaistunut kahdessa vuosikymmenessä.
On helppoa ja ymmärrettävää ajatella, että verotetaan sellaista omaisuutta, joka ei pysty pakenemaan maasta. Miksi pitää olla niin, että kiinteän omaisuuden omistamisesta maksetaan koko ajan veroa ilman tuloja? Samaan aikaan kiinteistö aiheuttaa isojakin kustannuksia peruskorjauksineen– ja silti verottaja katsoo, että omistamista pitää koko ajan verottaa.”
Kiinteistöveron kertymä valtakunnallisesti nousee verottajalta saadun ennakkotiedon mukaan tänä vuonna 1 999 miljoonaan euroon. Kaksi miljardia euroa menee puhki näillä tiedoin 2020-luvun alkupuolella. Kiinteistöveron valtakunnallinen kertymä on kasvanut vuodesta 1993 viime vuoden loppuun mennessä viisinkertaiseksi.
Kiinteistöverotus lisää asumisen kustannuksia. Vuokralla asuvakin maksaa vuokrassaan lopulta kaikki asuntoon kohdistuvat menot – kiinteistövero mukaan lukien. Asutuskeskuksissa sekä asumiskustannukset että kiinteistöjen verotusarvot ovat korkealla.
Hallitukselta kiinteistöveron uudistusesitys.
Yleislinjana on puhuttu, että verokertymää ei ole tarkoitus kasvattaa uudistuksella, vaan poistaa epätasa-arvoa verotuksesta. Millaista arvostamisjärjestelmää kiinteistöihin sovelletaan, jää nähtäväksi, kun samaan aikaan on sanottu, että kuntien verokertymä ei saa pienentyä. Kunnille kiinteistövero on ollut kasvava tulonlähde. Valtio määrää verolle minimin verotusarvosta.
Kuntapäättäjä ei saisi ajatella, että kiinteistöveroa voisi aina kiristää. Nykyinen verotuksen taso saisi jo riittää. Verotusta alentamalla voi olla myös houkutteleva vaikutus, jolloin verotuottoja saadaan toisaalta.
Asunnon ja kiinteistönomistajat ovat vakaata, asiansa hoitavaa väkeä. He maksavat muutenkin paljon veroja. Tähtäimessä on saada lakiluonnos lausuntokierrokselle ensi keväänä koska tavoitteena on saada lakiesitys eduskuntaan viimeistään ensi vuoden syksyllä ja uudistus toimeksi veronmaksajille vuonna 2024.
Se tarkoittaa, että uudet veroperusteet näkyvät vuoden 2024 kiinteistöverolaskussa. Tämä tietää muutoksia koska kiinteistöjen ja maapohjien arvot ovat viimeisten vuosien aikana muuttuneet todella paljon. Ja jos ennustaa pitää, muutos johtaa alueellamme verotuksen kiristymiseen.
27.12.2021