Hyödyllistä ja Ajankohtaista tietoa

Milloin pihan puut ja pensaat pitäisi leikata?

Milloin on oikea aika leikata kasveja?

Valon lisääntyessä ja ensimmäisten pisaroiden tipahdellessa auringon lämmittämistä jääpuikoista on aika alkaa miettiä kevätleikkauksia. Mistä aloitetaan?

Kevättalvella mahlaa vuotavat lajit
Vuodet ovat erilaisia. Myös kasvit ovat erilaisia; jotkut ovat herkempiä kuin toiset. Periaate on, että ensimmäisenä leikataan runsaasti mahlaa vuotavat lajit, kuten luumut, kirsikat, koivut, vaahterat ja hevoskastanjat. Nämä leikataan hyvin varhain kevättalvella (tai loppukesällä elokuussa). Myös kuuset ja kuusiaidat leikataan kevättalvella. Kevättalvella mahlaa vuotavat lajit

Kuusiaidan leikkaaminen
Muiden puiden ja pensaiden leikkaamisen kanssa ei   kiirettä tarvitse pitää, vaan leikkauspuuhia voi rauhassa lykätä maalis-huhtikuulle tai vaikka toukokuulle.

Ennen silmujen puhkeamista kaikki muut
Kun pakkaset ovat varmasti ohi ja lämpötila siirtynyt jo pysyvästi plussan puolelle on aika ryhtyä siistimään pihan puita ja pensaita. Parhain hetki on yleensä maalis- huhtikuun poutainen päivä. Leikkaamisen voi jättää myös myöhempään ajankohtaan, kuitenkin ennen kuin silmut puhkeavat!

Juhannukseen mennessä?
Juhannus on vuorimännyn leikkaamiseen liittyvä merkkipaalu. Vuorimännyn kasvu pysyy tiiviinä ja lyhyenä kun katkaise vuosikasvut juhannukseen mennessä.

Kukinnan jälkeen leikattavia:
Edellisen vuoden versoilla kukkivat lajit kannattaa leikata vasta kukintansa jälkeen, jotta ne ehtivät muodostaa uudet kukkasilmut seuraavan kesän kukintaa varten. Vuorimännyn leikkaus juhannuksena
Norjanangervo, idänvirpiangervo, alppikärhö tai juhannusruusu leikataan vanhoja oksia maata myöten vasta kukinnan päätyttyä.

Loppukesällä/syksyllä leikattavia
Kuusiaitaa on perinteisesti leikattu kevättalvella, suojasäällä, ennen uuden kasvun alkua. Nykyään kuusiaitaa leikataan usein myös loppukesällä heinä-elokuussa, kun uudet vuosikasvaimet ovat terhakoituneet ja suoristuneet. Leikata voi tarpeen vaatiessa myös syksyllä.

Mikäli tarve vaatii, niin ne mahlaa keväällä vuotavat lajit voidaan leikata myös heinä-elokuussa. Syksyllä leikataan myös mm. viiniköynnös.

MIKSI leikataan?

  • Kukinta paranee, koska versot saavat tilaa ja valoa enemmän
  • Sadon määrä lisääntyy kukinnan paranemisen myötä
  • Ilmankierto paranee ja kasvi pysyy terveempänä
  • Kasvu kiihtyy, sillä leikkaus kiihdyttää versojen kasvua
  • Kasvu pysyy kurissa leikkaamalla

 

Kaiken lisäksi säännöllisesti hoitoleikatut puut ja pensaat ovat huomattavasti siistimmän näköiset ja antavat myös huolitellun vaikutelman koko kiinteistöstä!