Hyödyllistä ja Ajankohtaista tietoa

Miten rahoittaa taloyhtiön remontti?

Yle uutisoi keväällä 2017 että Suomessa on 200 000 perhettä, jotka asuvat taloyhtiöissä joilla on vaikeuksia rahoittaa remonttia. Taloyhtiöiden tulee varautua tulevaan.

PTS

Taloyhtiön tulisi kartoittaa remonttitarpeet hyvissä ajoin. As Oy-lain mukaan hallitus esittää joka vuosi viiden vuoden kunnossapitotarveselvityksen yhtiökokouksessaan.

Kuitenkin jotkut 1970-luvulla rakennetut talot saattavat joutua ongelmiin. Mikäli edessä on suuret saneeraukset, mm. vesi- ja viemäriverkostojen saneeraukset, julkisivun saneeraukset ja kattojen saneeraukset ja ilmanvaihtoonkin ryhdytään suunnittelemaan parannuksia ovat kustannukset huomattavat.

Viisas taloyhtiö huolehtii korjauksistaan ja kertoo osakkaille missä mennään. Kunnossapidon osalta voi katseen suunnata kymmenen vuoden päähän.

Kuntotutkimus

Kun huonokuntoisessa kiinteistössä laiminlyödään huolto ja jätetään joitain huoltoasioita tekemättä vain säästöt mielessä, on tulevaisuudessa edessä entistä suuremmat ja kalliimmat ongelmat. Kun talo on pidetty hyvässä kunnossa ja huollettu säännöllisesti ei vanhankaan talon tarvitse olla mikään huono vaihtoehto – päinvastoin.

Rakennusoikeus

Jos remontointi maksaa enemmän kun talon arvo eivät talo ja tontti enää riitäkään remonttilainan vakuudeksi.

Jos tontilla on käyttämätöntä rakennusoikeutta tai jos sitä saa lisää asemakaavan muutoksella voi uusien asuntojen myymisellä saada rahoitusta remonttiin.

Rakennusyhtiöiltä löytyy kiinnostusta taloihin jotka voidaan purkaa ja tilalle rakentaa suurempi yhtiö. Kasvukeskuksissa kaavoitetaan yhä tiiviimmin, joka saattaa helpottaa tilannetta.

Saako olemassa olevaan taloon rakentaa lisäkerroksia

Jos rakenteet kestävät voi vaihtoehtona olla lisäkerroksen rakentaminen taloon. Vaihtoehtoja on monia ja niitä kannattaa tutkia.

Purkaminen

Purkaminen voi olla sekä ainut vaihtoehto ja jopa hyvä sellainen, riippuen alueesta ja rakennuksen kunnosta. Purkamiseen tarvitaan kaikkien osakkaiden suostumus. Mikäli talo puretaan ja rakennetaan uusi tilalle voivat osakkaat halutessaan päästä vaikuttamaan haluamansa asuntojen kokoihin kun uutta ollaan rakentamassa. Tämä voi olla strategisesti hyväkin ratkaisu. Jos tontilla voi rakentaa talon, johon saa rakennusoikeuden kaksinkertaistettua on uuteen kotiin pääsemisen hintalappu houkutteleva kun verrataan sitä vaikkapa pelkkään remonttiin joka kuitenkin on edelleen sama vanha talo. Ylimääräisten asuntojen myynnistä vanhat osakkaat saavat hyödyn.

3.8.2017