Hyödyllistä ja Ajankohtaista tietoa

Pysy pystyssä!

Joka neljäs ihminen liukastuu tulevan talven aikana.  Liukastumistapaturmien ehkäisyssä kävelijän oma varautuminen on yhtä tärkeää kuin katujen ja pihojen kunnossapito.

Liikenneturva on tutkinut aihetta ja ikäväksemme on todettava, että tulevana talvena tulee taas tilanteita, jolloin ihmisiä liukastuu ja kaatuu. Tilastojen mukaan noin puolet liukastumisen aiheuttamista kaatumisista sattuu katu- tai tiealueella ja kolmasosa piha-alueella. Liukastumisista n. 65 % tapahtuu vapaa-aikana. 

Liukastuneista noin puolet kertoi loukanneensa tai satuttaneensa itsensä kaatuessaan. Naisista 58 % satutti itseään ja miehistä 45 %.  Joka seitsemäs (14 %) joutui kaaduttuaan käyttämään lääkärin tai terveydenhoitajan palveluja.

Liukkauteen varautumista pidetään tärkeänä

Yli puolet ihmisistä ilmoittaa kiinnittävänsä huomioita kenkien valintaan ja varaavansa aikaa matkaan. Tasapainonsa kehittämistä ilmoittaa joka viides treenaavansa. Silti vain kolme kymmenestä kertoi käyttävänsä liukuesteitä edes joskus. Eniten liukuesteitä käyttävät iäkkäämmät ihmiset. Joka kymmenes ei varaudu liukkauteen millään tavalla.

Kaarina Tamminiemi toteaakin ”Liukuesteiden käytön merkitys ja pitävien kenkien valinta on tärkeää omaa varautumista liukkauteen. Lisäksi toimiva kunnossapito on avainasemassa. Talvijalankulun turvallisuus lähtee ensisijaisesti itsestään.

” Liukastumisen estävät liukuesteet ovat halpa turva jolla parhaimmillaan voi ehkäistä vakavia vammautumisia, jopa hengen menetyksiä.

 Valitse kengät kelien mukaan

  1. Hyvät talvijalkineet ovat matalat, niissä on leveä kanta ja voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.
  2. Käytä liukuesteitä – ne antavat hyvän pidon ja ovat edullisia.
  3. Varaa aikaa matkaasi, kiireessä liukastuu helposti.
  4. Tarkista jalankulkusää ennen kuin lähdet. Ilmatieteen laitos ja YLE teksti tv:stä löytyy tietoa.
  5. Ilmoita havaitsemasi liukkaus huoltoyhtiöön. Pihojen ja katujen hiekotussepeli auttaa monia muitakin liikkujia pysymään pystyssä.
  6. Huolehdi fyysisestä kunnostasi. Kehon hyvä hallinta, lihasvoima ja hyvä näkö auttavat pystyssä pysymisessä.
  7. Varo! Kun vireystilasi on hyvä pystyt varomaan liukkaita kohtia.

Lataa opas

halka                             halka-2                               skodon

8.11.2016