Hyödyllistä ja Ajankohtaista tietoa

Saako ilotulitteita ampua taloyhtiön pihalla?

Ilotulitteita ammuttaessa tulee olla riittävän avoimella paikalla. Ilotulitteiden ampumisesta ei saa aiheutua vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille tai muulle omaisuudelle.

Taajama-alueella rakennukset sijaitsevat lähellä tosiaan ja piha-alueet ovat pieniä. Asustusalueilla ei aina ole ilotulitukselle riittävästi tilaa. Hakeudu silloin aukealle paikalle.

Taloyhtiön pihalta ampuminen ei ole suositeltavaa. Tulitteet voivat lentää ikkunoihin, parvekkeelle tai ulkona liikkuvien päälle ja aiheuttaa palovaaran ja henkilövahinkoja. Raketin ampuja vastaa kaikista aiheuttamistaan vahingoista.

 Iso vahinko pienestä ilosta

Ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi miljoonavahinkoja omaisuudelle. Ilotulitteita saa ampua vain täysi-ikäiset. Yleisin henkilövahinko on erilaiset silmävammat. Käytä aina suojalaseja. Päihtyneenä ei tule ampua ilotulitteita – ampujan tulisikin olla selvin päin.

Ilotulitteen ampuja, muista seuraava: Älä koskaan

  • sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita
  • laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta
  • sytytä kädessäsi ilotulitetta
  • suuntaa ilotulitetta kohti muita ihmisiä, rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia
  • muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta saatavia tuotteita
  • harkitsekaan käyttäväsi muita, kuin kaupasta myytäviä tuotteita; vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat omatekoisista virityksistä
  • luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai päihtyneiden käytettäväksi, vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina sinulla.
  • älä yritä sytyttää uudelleen toimimatonta ilotulitetta. Sen sijaan odota vähintään 10 minuuttia siitä kun savuaminen on loppunut ennen kuin menet toimimattoman tulitteen luo. Voit tehdä toimimattoman tulitteen vaarattomaksi pitämällä sitä pitkään vesiämpärissä, jolloin ilotulite vettyy kunnolla.

Ilotulitteiden säilytys ja hävitys

Ilotulitteet tulee säilyttää huoneenlämmössä kuivassa ja lukitussa kaapissa erillään lämmön- ja tulen lähteistä. Ilotulitteiden säilyttäminen ullakoilla, kellarikomerossa tai muissa yhteisissä tiloissa on kiellettyä. Jos ilotulite ei toiminut, palauta toimimaton tuote ostopaikkaan hävitettäväksi. Sitä ei saa jättää roskakatokseen tai roskalaatikkoon.

Lue lisää: Tukesin ohjeet

30.12.2020