Hyödyllistä ja Ajankohtaista tietoa

Säästä energiaa laskemalla sisälämpötilaa

Hohkaavatko patterit täysillä? Huonelämpötilan alentaminen voi vaikuttaa myönteisesti terveyteen, jaksamiseen ja virkeyteen. Itselle sopiva asuinlämpötila on usein tottumuskysymys. Jo yhden asteen tiputus voi säästää energiaa jopa 5 prosenttia.

Kelit kylmenevät jälleen vähitellen. Kiinteistöissä lämmitys kytkeytyy automaattisesti päälle, ja alkaa lämmittämään huoneistoja. Huoneiston oikea lämpötila on merkittävä tekijä asumisviihtyisyyden kannalta. Lisäksi hyvän ilmanlaadun ylläpitäminen tukee samalla asukkaan terveyttä ja vireyttä.

Asuintilojen lämmitys on suurin yksittäinen tekijä asuinrakennusten energiankulutuksessa: käytännössä jopa yli 60 prosenttia rakennusten energian loppukulutuksesta voi muodostua asuintilojen lämmityksestä. Pienillä muutoksilla ja arjen toimenpiteillä voidaan saavuttaa huomattavia säästöjä ja säästää samalla arvokasta energiaa.

Mikä on terveyden näkökulmasta optimaalisin huonelämpötila?

Se, että on mukava olo, ei liian kylmä eikä kuuma. Talvisin kun vaatteita on enemmän, suositellaan noin 20–23 astetta, kesällä 24–25 astetta.

Unen laadun kannalta on parasta, että makuuhuone on viileämpi. 17–21 asteisessa lämpötilassa uni on levollisempaa. Makuuhuoneessa viileämpään kannattaa totutella unen takia. Myös energiankulutuksen näkökulmasta viileämpi lämpötila on parempi.

Totuttele viileämpään lämpötilaan

Alenna lämpötilaa vähitellen. Siihen menee pari viikkoa. Jos jokin kehonosa on muita viileämpi, lämpöä voi säädellä vaatteilla. Ennen Suomessakin oli totuttu vanhojen talojen viileyteen.

Mitä hyötyä matalammasta huonelämpötilasta on terveydelle ja hyvinvoinnille?

Vireystaso on parhaimmillaan pienessä viileydessä – silloin aivot toimivat parhaiten. Liian korkea lämpötila heikentää suorituskykyä ja vähentää virkeyttä. Töitä tehdessä virheiden määrä kasvaa ja motivaatio ja tuottavuus laskevat.

Lämpötila liittyy ihmisen toimintakykyyn. Aivot ja sydän joutuvat koville korkeassa lämpötilassa. 25 astetta on jo helleraja, ja moni kokee sen tukalana.

Kuumassa ja kuivassa ilmassa hengitysteiden limakalvot, silmät ja iho kuivuvat ja voivat ärtyä. Siksi allergia- ja hengitystieoireet sekä sairaudet lisääntyvät talvella, kun huoneita lämmitetään. Limakalvojen kuivuminen alentaa vastustuskykyä viruksia vastaan.

23.10.2020