Hyödyllistä ja Ajankohtaista tietoa

Taloyhtiön joulunaika!

Joulukuuset, ovikranssit ja valosarjat puhuttavat taloyhtiöissä joulun alla. Tässä vinkkejä taloyhtiön Jouluaikaan.

Missä taloyhtiön joulukuusi?

Lapsuudessa kerrostalon aulaan koristeltiin naapureiden kanssa kuusi. Nyt ei näin voi tehdä, sillä nykyisten säännösten mukaan joulukuusen paikka on pihalla – paloturvallisuussyistä. Joulukuusi on helppo ja mukava tapa tuoda joulun tunnelmaa taloyhtiöön. Puun hankinta tai valosarjan ripustaminen pihakuuseen, ovat asioita, joista hallitus voi päättää.

Kysymyksiä herää myös siitä, miten asukkaiden kuuluu hävittää oma joulukuusi juhlakauden päätteeksi. Asia selviää esim. HSY:n ohjeesta. Kuusen voi viedä odottamaan noutoaan jätepönttöjen läheisyyteen – jos säännöt näin sanovat.

Sallitaanko ovikranssi?

Kyllä. Kerrostalon asukas saa ripustaa ovikranssin ulko-oveen. Koristeet eivät ole paloturvallisuusriski, ja siksi niiden käyttöä ei voida kieltää. Lain mukaan porraskäytävässä ei saa säilyttää minkäänlaista tavaraa, joka voi syttyä herkästi tai olla poistumisreitin tukkeena. Porraskäytävä ei ole säilytyspaikka esimerkiksi rattaille, rollaattoreille, polkupyörille tai pulkille. Ilmoitustaulut, taloyhtiön porrashuoneen sisääntulomatto ja kranssit eivät ole kiellettyjen asioiden listalla.

Järkeä jouluvalojen virittelyyn

Valosarjat ikkunoissa ja parvekkeilla ilahduttavat pimeällä niin asukkaita kuin kadunkulkijoitakin. Mutta, jos parvekkeella ja ikkunoissa yötä päivää tuikkivat diskovalot ne herättävät lämpimien ajatusten sijaan migreenin? Voidaanko tähän puuttua? Kyllä, jos viritelmät ovat suuria ja välkkyviä stroboefekteineen. Koristeita hankkiessa on hyvä muistaa, että kookkaat ratkaisut, jotka kiinnitetään rakennuksen julkisivuun vaativat aina luvan taloyhtiöltä. Sen sijaan tavanomaiset parvekevalot, joiden väri ei vaan miellytä, ei voi puuttua.

Ennen kuin ryhdytään riitelemään, kanttaa asiasta keskustella. Yhdessä asioista puhumalla ne voidaan ratkaista hyvän Joulumielen tunnelmissa.

Kinkkurasva ei kuulu viemäriin

Jos joulupöytääsi kuuluu joulukinkku, yksi tärkeä asia on syytä pitää mielessä: älä kaada kinkkurasvoja viemäriin tai vessanpönttöön, sillä rasva tukkii jähmettyessään putkistot.

Viemäreiden kunnossapitovastuu kuuluu taloyhtiölle, ellei yhtiöjärjestys määrää toisin. Kinkkurasvan tukkima viemäri johtuu kuitenkin asukkaan huolimattomuudesta, joten hänellä on myös korvausvastuu vahingoista. Viemäriin kippaamisen sijaan, valuta rasva esimerkiksi voirasiaan ja heitä se sekajätteen joukkoon tai tee kinkkutemppu.

Joulurauhaa taloyhtiöön

Joulu on rauhoittumisen aikaa. Huomaavainen naapuri noudattaa joulun pyhinä hiljaisuusaikoja tavallista tarkemmin. Mattojen tamppaaminen ja muut äänekkäät siivoustyöt suoritetaan ennen joulurauhan julistusta. Lämmin tunnelma syntyy muiden huomioimisesta ja hyvän joulun toivotuksista.

17.12.2019