Hyödyllistä ja Ajankohtaista tietoa

Tupakkalaki muuttuu – mitkä ovat sen vaikutukset

Huoneistoja sekä huoneistoparvekkeita ja -pihoja koskevat uudet tupakointikieltosäännökset tulevat voimaan vuoden 2017 alusta. Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto muistuttavat, että vaikka uusi tupakkalaki on askel selvempään suuntaan ei kannata hötkyillä.

Fimppejä

Kannattaa vielä odottaa tarkempia määräyksiä tupakointikiellon hakemiseen liittyen.

Joissain taloyhtiössä odotetaan innolla, että uusi tupakkalaki tulee voimaan ja tupakan haju haihtuisi kodeista lopullisesti. Vuoden vaihteesta lähtien taloyhtiöt voivat hakea kunnalta tupakointikiellon huoneistoparvekkeille ja -pihoille sekä huoneistoihin, jos savu voi kulkeutua toisen huoneiston ulko- tai sisätiloihin muutoin kuin poikkeuksellisesti.

Tupakoinnin kieltäminen huoneistoissa ja huoneistoparvekkeilla edellyttää tällä hetkellä yhtiöjärjestysmuutosta, jonka läpimeno vaatii osakkaiden yksimielisyyden.  Uusi tupakointikieltomahdollisuus helpottaa tilannetta. Kiellon hakemiseen riittäisi ensi vuonna yhtiökokouksen enemmistöpäätös.

Kannattaa muistaa, että kielto voidaan määrätä asuinhuoneistoon sisälle vain, jos savun kulkeutumista ei voida rakenteita korjaamalla kohtuudella ehkäistä.

Odota asetusta

Käytännön ohjeistus ja menettelytavat selvinnevät kun asetus täydentää tupakkalakia. Tarkennusta tarvitaan, jotta vältytään kiistoilta.

Ensisijaisesti asia kannattaa hoitaa yhtiössä keskustelemalla ja hakea sopua sitä kautta. Jos sopua ei löydy, taloyhtiön hallitus ohjeistaa tupakoitsijoita naapureiden huomioon ottamisesta, ennekuin ryhdytään muihin toimenpiteisiin.