Hyödyllistä ja Ajankohtaista tietoa

Uudella teknologialla säästyy rahaa ja luonto kiittää

Taloyhtiössä voidaan säästää kymmeniätuhansia maalämmön ja aurinkovoiman avulla. Onko yhtiössänne mietitty näitä asioita?

Omavaraista energiantuotantoa

Kannattaisiko uusiin laitteisiin ja järjestelmiin investoida? Mitäs jos katon aurinkopaneelit tuottaisivat sähkön, maasta pumpataan lämpö ja kesällä viileä. Mitäs jos vanhaan taloon tehtäisiin energiaremontti ja samalla parannetaan asumismukavuutta.

Paras hyöty syntyy sellaisissa yhtiöissä, joissa on paljon huoneistoja ja suuri sähkönkulutus. Kaukolämmön hintakin on ollut nousukiidossa, joten pohdittavaa riittää. Jos tontilla on tilaa, kannattaa ehdottomasti tutkia maalämpö vaihtoehtona. Aurinkosähkö on sekin vaihtoehto monessa tapauksessa.

Auringosta energiaa

 Aurinkoenergiaan erikoistunut Janne Käpylehto, joka oli mukana vuoden 2018 Real Estate Forum risteilyllämme toteaa, että aurinkosähkö kannattaa silloin kun sillä voidaan korvata ostosähköä. Hänen laskelmien mukaan kiinteistön sähkönkulutuksia saadaan pudotettua jopa 25 prosenttia. Silloin säästetään myös siirtomaksuissa ja sähköveroissa, joissa nousua on tapahtunut koko ajan. Suunnitelmien laadinta on ensiarvoisen tärkeää, jotta paras ja kannattavin yhdistelmä voidaan toteuttaa. Tekemällä tarkat laskelmat voidaan energian kulutus lämmön ja sähkön osalta optimoida erilaisilla yhdistelmillä.

Aurinkoenergian osalta hyviä puolia on myös se, ettei ne vaadi kovinkaan paljon huoltoa ja käyttöikä olettama on 30 – 40 vuotta. Oikein mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä takaisin noin 15 vuodessa. Tällä hetkellä pilotoidaan jo järjestelmää, jossa auringon tuottamaa energiaa käytetään ensin kiinteistösähköön ja yli jäävä osa jaetaan osakkaille osakeomistusten suhteessa. Se voisi olla eräs ratkaisu, jolla auringon tuottaman sähkön huippuja saadaan hyödynnettyä. Ja tulevaisuudessa yhä suurempi osa autoista tarvitsee lataukseen sähköä.

Maalämpö ja lämmöntalteenotto

Hyvin kannattava tapa parantaa asuinrakennusten energiatehokkuutta ovat lämpöpumppujärjestelmät. Maalämpöpumppu kerää maahan varastoitunutta lämpöä, jolla lämmitetään huoneistoja kylmään aikaan. Vastaavasti on jopa mahdollista kesäaikaan pumpata maasta viileää, jolla jäähdytetään huoneistoja hellekausina. Samalla maahan työnnetään lämpöä. Kun poistoilmasta otetaan talteen lämmitysenergiaa päästään huomattaviin säästöihin. Niillä kannattaa korvata osto-energiaa, kuten kaukolämpöä. Kaukolämmön hinnat nousevat vuonna 2020. Katso uudet hinnat täältä.

Tekniikan tohtori Tuomo Niemelän mukaan kiinnostus maalämpöä kohtaan syntyy, kun lämmön kulutus on 400 megawattituntia vuodessa. Maalämmön ja poistoilmalämpöpumppujärjestelmien takaisinmaksuaika on parhaimmillaan vain n. 7 vuotta.

Kaukolämmöstä luovutaan yleensä kokonaan, sitä ei edes jätetä varalle tai tasaamaan kulutushuippuja, sillä kaukolämmön perusmaksut ovat hyvin korkeat. Kulutushuiput, joita eteläisessä Suomessa on muutaman päivänä vuodessa kannattaakin pääsääntöisesti hoitaa sähköllä.

Investoimalla maalämpöön, lämmöntalteenottoon ja aurinkoenergiaan teemme tärkeitä tekoja ympäristönäkökulmasta, vähennämme hiilipäästöjä ja autamme tasapainottamaan Suomen kauppatasetta. Valitsemalla lopuksi vihreää sähköä olemmekin jo tehneet paljon.

18.12.2019